Leczo to charakterystyczna potrawa kuchni węgierskiej, charakteryzująca się wyrazistym smakiem i użyciem dużej ilości papryki, pomidorów a nawet cukinii. Ważnym składnikiem jest też mięso: kiełbasa i boczek. Przepis na rybne leczo to nieco inny wariant klasycznego dania. Również wykorzystamy tutaj warzywa i aromatyczne przyprawy ale głównym składnikiem będzie ryba oraz rybny bulion. Samo danie ułożymy warstwowo i możemy jeść zarówno na zimno jak i po wcześniejszym podgrzaniu. Smakuje rewelacyjnie i z pewnością polubią je wszyscy miłośnicy ryb.

Składniki

Aby przygotować rybne leczo będą nam potrzebne takie składniki jak: kilogram fileta ryby morskiej, po dwie czerwone i żółte papryki, po dwie marchewki, cebule i pietruszki korzeniowe, pół selera, trzy ogórki konserwowe, cztery łyżki koncentratu pomidorowego, pięć listków laurowych, dziesięć ziarenek ziela angielskiego, litr bulionu rybnego, po pół szklanki oleju i ketchupu a także cukier, sól, pieprz, bułka tarta i mąka.

Co warto wiedzieć o zakupie i przygotowaniu ryby?

Przygotowanie

Przygotowanie rybnego leczo zacznij od pokrojenia ryby w małe kawałki, przyprawienia solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny. Przygotuj warzywa: cebule pokrój w piórka, paprykę w drobną kostkę a ogórki w słupki. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rybę oprósz w bułce tartej wymieszanej z mąką. Na patelni rozgrzej olej i włóż na nią kawałki ryby. Smaż do momentu, w którym ryba uzyska złoty kolor po czym zdejmij z patelni. Teraz wrzuć na patelnię warzywa, ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe a następnie podsmażaj przez pięć minut. Bulion wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym i dodaj do warzyw. Wlej również olej. Dopraw cukrem, solą i pieprzem i duś pod przykryciem kilkakrotnie mieszając aż do momentu w którym warzywa będą miękkie.
W naczyniu żaroodpornym układaj poszczególne warstwy leczo: na dnie wyłóż część farszu, wyżej kawałki usmażonej ryby, czynność powtarzaj aż wszystkie składniki będą ułożone. Na wierzchu powinny znaleźć się warzywa. Danie można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.