Obiad, którego głównym składnikiem jest ryba, to bardzo popularne rozwiązanie. Wiele osób decyduje się na rybny posiłek, chcąc ograniczyć spożycie mięsa lub ze względów religijnych. Aby jednak uniknąć monotonii i podać coś pysznego, warto wypróbować coś nowego. Nie należy unikać ryb mniej popularnych, ponieważ one także są bardzo zdrowe, zawierają witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym są niezwykle smaczne i pożywne. Rybę warto podać z apetycznymi dodatkami, które znakomicie podkreślą i uzupełnią jej smak. I tak halibuta możemy podać w sosie z porów – to idealne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To także potrawa doceniana przez osoby, które za jedzeniem ryb raczej nie przepadają. Chociaż przeciwników spożywania ryb wciąż jest sporo, to jednak zawsze warto spróbować przekonać ich potrawami rybnymi podawanymi właśnie w ciekawy i niebanalny sposób. Halibut w sosie porowym to danie, które zaskoczy swym smakiem każdego.
Składniki
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne takie składniki: filety halibuta, masło oraz przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, mielony imbir oraz suszone zioła prowansalskie.
Do przygotowania sosu z porów wykorzystamy: dużego pora, jedną trzecią szklanki bulionu, trzy łyżki śmietany, dwa żółtka, masło, sól, biały pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową.
Przepis
Zacznij od przygotowania sosu: pokrój pora w krążki i zeszklij na rozgrzanej masłem patelni. Zalej bulionem i duś przez dłuższą chwilę. Dodaj śmietanę, przyprawy i całość zagotuj. Ściągnij z ognia, dodaj żółtka i całość wymieszaj.
Rybę oczyść i oprósz solą, pieprzem, czosnkiem, imbirem i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim rybę. Na wierzch ryby połóż kawałek masła. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Upieczoną rybę ułóż na przygotowanym wcześniej sosie porowym. Możesz podawać z pysznymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki i zestaw ulubionych surówek. Smacznego!