Ryby występują w polskiej kuchni pod różną postacią: mogą być smażone, wędzone lub spożywane w formie rozmaitych przetworów, konserw a także jako składnik sałatek, przystawek i przekąsek. Szczególną rolę ryby odgrywają w czasie postu a także jako jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. W polskiej tradycji kulinarnej znana jest ogromna ilość potraw spożywanych właśnie w okresie Wielkiego Postu a głównym ich elementem są właśnie ryby. I właśnie taka jest ryba w pomidorach, która pojawia się na wigilijnych stołach chociaż może nie jest to danie występujące na każdej wieczerzy wigilijnej. Rybę w pomidorach możemy przyrządzić również bez okazji – do jej przygotowania użyjemy ulubionego gatunku ryby, przecieru pomidorowego oraz aromatycznych przypraw. Ten przepis pozwoli Ci przygotować przepyszną rybę w pomidorach.

Składniki

Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: półtora kilograma ryby (filet), trzy cebule, cztery łyżki cukru, sześć ziarenek ziela angielskiego, trzy listki laurowe, pół cytryny, szklanka oleju, po 10 dag mąki i bułki tartej, słoik (200 g) przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku.

Halibut w sosie porowym

Wykonanie

Przygotowania zacznij od pokrojenia filetów na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na rozgrzanej olejem patelni na złoty kolor. Poszczególne kawałki ułóż w dużej misce. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni, dodaj listki laurowe i ziele angielskie, wlej szklankę wody i całość zagotuj. Wsyp cztery łyżki cukru, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy i ponownie zagotuj. Dopraw jeszcze wyciśniętym sokiem z cytryny. Powstałym w ten sposób sosem zalej rybę, poczekaj aż wystygnie i wstaw do lodówki. Ryba w pomidorach najlepiej smakuje następnego dnia.